lunes, 20 de octubre de 2014


Beneficios del tai chi chuan documentados por la ciencia


Qué dice la medicina sobre el tai chi chuan? Es tan beneficioso como dice la gente? Debido a su popularidad se han llevado a cabo muchos estudios en distintos países respecto a este tema. Veamos los principales beneficios médicos documentados hasta la fecha:


Sangre y corazón
El “Journal of Preventive Cardiology” publicó en 2008 una investigación en la que se examinaron 26 estudios realizados sobre los efectos del tai chi chuan en la presión arterial y se concluyó que el tai chi puede reducir los síntomas de la hipertensión y también que esta disciplina puede funcionar como complemento no farmacológico para el manejo de la enfermedad.
En otro estudio realizado sobre los efectos de tai chi chuan en personas que habían sufrido de fallas cardíacas, se determinó que los pacientes vieron reducido sus síntomas y reportaban mayor sensación de bienestar. Este estudio se publicó en 2007 en el “Postgraduate Medical Journal”.
La Universidad de Queensland, Australia publicó en 2008 un estudio en el “British Journal of Sports Medicine. El mismo demostraba reducciones en los niveles de glucosa y otros indicadores de síndrome metabólico como la hipertensión. Más…


Diabetes
El tai chi chuan mejora el sistema inmunitario en pacientes con diabetes tipo 2, luego de un programa de 12 semana de práctica, reportó una investigación publicada por el “British Journal of Sports Medicine” en 2008. Más…


Sistema Inmunitario
En un estudio realizado en 2007 sobre los efectos del tai chi chuan en adultos mayores, los investigadores de la Universidad de California (EEUU) descubrieron que la práctica mejoraría la inmunidad contra el virus zoster potenciando la vacuna contra la varicela. Más…


Estrés
El estudio publicado en la revista “Medical Science Monitor” en 2007 investiga los factores que reducen el estrés en la práctica del tai chi chuan. Investigadores de la Universidad de Ciencias Aplicadas de Alemania encontraron que el tai chi chuan reduce tanto subjetivamente como objetivamente los niveles de estrés en los practicantes. Adicionalmente reportaron mejoras notables a nivel físico y psíquico. Más…


Parkinson y Alzheimer
El “Medicine and Sports Science journal publicó en 2008 un estudio que reportaba al tai chi chuan como relevante para ambas enfermedades. El tai chi chuan ayudaba a prevenir caídas, reducir los temblores e incrementar el control motor en pacientes con enfermedad de Parkinson. Beneficios similares fueron reportados en un estudio publicado en 2008 por el “Journal Gait & Posture”. Para los pacientes de Alzheimer los beneficios incluyen mejoras en el comportamiento general y ralentización de la declinación cognitiva. Más…


Osteo-artritis y densidad ósea
En 2007, un conjunto de estudios realizados sobre el efecto del tai chi chuan en la densidad ósea de mujeres en período menopaúsico demostró que puede ser ésta, una disciplina segura para lograr mantener la densidad de los minerales en los huesos durante la menopausia. Este resumen fue publicado en la revista “Archives of Physical Medicine and Rehabilitation”.
El “Medical Jurnal Arthritis & Rheumatism” publicó en 2007 un estudio en el que pacientes con osteo-artritis experimentaron una disminución significativa del dolor y una mejoría en las funciones físicas. Más…


Resultados a gran escala de las investigaciones médicas
Una extensiva reseña sobre 200 investigaciones publicada en el “American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation” resume los beneficios del tai chi chuan de manera muy positiva. La evidencia de las investigaciones llevadas a cabo demuestra y confirma los beneficios terapéuticos del tai chi chuan en relación a mejorar la calidad de vida, mejorar las funciones físicas incluyendo las cardiovasculares, mejor manejo y tolerancia del dolor, disminución de caídas y mejor equilibrio, potenciación de la respuesta inmunológica, mayor flexibilidad, fuerza y sinestesia.

- See more at: http://taichidelparque.blogspot.com.es/2009/03/beneficios-del-tai-chi-chuan.html#sthash.WSz1quHa.dpuf

jueves, 16 de octubre de 2014

Despertar al Tantrisme.

Hola Amics i Amigues...
Ens encanta anunciar-vos que passarem un cap de setmana més per Vinaròs... aquest cop a MANDALA.
Començarem un cicle de tallers de creixement en el Tantrisme. El que farem a Mandala, en aquesta trobada, és el primer d'un cicle (en principi, de cinc) i s'anomena:Despertar al Tantrisme.
El divendres dia 24 d'octubre a les 19:00h oferim una xerrada de presentació de les activitats i del taller i breus pinzellades sobre el Tantrisme i el creixement espiritual.
Seguidament, dissabte 25 i diumenge 26, oferim el taller DESPERTAR AL TANTRISME.
Per a inscripcions, si us plau, a Mandala.

​Una abraçada a tots i totes ​​ us esperem!!!​

viernes, 10 de octubre de 2014

PRESENTACIO DEL TALLER DE MEDITACIO MINDFULNESS

  
 PRESENTACIO DEL TALLER DE MEDITACIO MINDFULNESS                              
                       
Temes de introducció que es presenteran a la sessió (recomanem lectura):
Que es el Mindfulness? Que es el Vipassana?
Estem submergits contínuament en un flux ininterromput de pensaments, sensacions, reaccions, ... que venen independentment de la nostre voluntat de tenir-los o no (subconscient), un després de l’altre, en una successió molt ràpida (de 20 a 40 milions de vegades per segon a nivell inconscient). Aquesta es la naturalesa de la nostre ment, passatgera, transitòria, fluctuant. Al identificar-nos en cada una d’aquests fenòmens, creiem que som els nostres pensaments, aquesta es la nostre Realitat Subjectiva.
La meditació Vipassana, en la que està basada el Mindfulness, es la visió profunda de la realitat, es a dir, prenem consciència de com funciona la nostre ment, els nostres patrons, el pilot automàtic, les reaccions, els impulsos, la tipologia dels nostres pensaments, els estats mentals, les sensacions físiques, … i aquesta visió la realitzem sense identificar-nos amb ells, establint una nova relació amb tots aquests fenòmens, amb una mirada que accepta més, més intuïtiva, més compassiva, immediata.

El Mindfulness es un estat de plena atenció, de presència atenta i reflexiva, de calma, on focalitzem tota l'atenció en el que estem vivint en cada instant del present, sense que el passat i el futur, i tota activitat mental, interfereixin en l'experiència de la realitat del moment.
Que es el Taller de meditació Mindfulness?
El taller es un espai on, a través de tècniques mil·lenàries de meditació Vipassana, i tècniques de meditació  més contemporànies orientades a objectius específics, treballarem el cos, les emocions, la ment i els seus estats, i les relacions amb els altres, des d’una nova perspectiva, la de la plena atenció a “aquí i ara” (Mindfulness).
Aprofitant el concepte quàntic del pla de les possibilitats, concepte que es treballa en el taller, “amb la intenció de fer-ho possible, totes les opcions son realitats potencials”.  I així es la nostre vida, un amalgama de realitats potencials que es van creant davant nostre en cada instant i abans de qualsevol pensament, reacció, emoció, percepció, sensació,  però que no veiem per estem immersos en la cadena de reaccions que ens causa qualsevol cosa que sorgeix en la consciencia. El canvi de perspectiva neix just en aquest pla de les possibilitats, on no donem res per fet, on tot es possible, on res està sent condicionat per les pors, emocions, pensaments, creences, …..es l’experiència del moment pura, directe, immediata, sense judicis ni valoracions. I això fa que puguem percebre la vida d’un altre manera.

Aquest nou punt de partida ens facilitarà la comprensió dels propis estats on estem submergits cada dia (por, angoixa, enfado, ràbia, agitació, tristesa, estres, pensaments repetitius, depressió, falta de concentració, falta d’atenció, dispersió, confusió …), i els dels altres, facilitant així una nova manera de relacionar-nos en tot el que ens succeeix en cada instant, entenent la seva naturalesa fluctuant i impermanent, i aportant menys sofriment a les nostres vides i a la dels altres.
El format del taller es en sessions formatives i pràctiques d’una hora i mitja dividida en tres parts, una de explicació teòrica del tema a tractar en la sessió, una de pràctica de meditació, on anirem incorporant en les meditacions els diferents elements que s’han explicat en la part teòrica, i una de intel·lectualització de la pràctica, per poder resoldre els dubtes i preguntes que han sorgit en la pràctica i així facilitar la seva integració.
El format del taller i la seva estructura fan que el Taller de Meditació Mindfulness sigui un camí diferent al que seria la programació i guiatge de sessions de meditació, la seva concepció està més orientada en la formació, comprensió, treball i experimentació personal dels fenòmens que vivim cada dia, amb obertura, acceptació, amor i curiositat.
La metodologia del Taller de meditació Mindfulness es pròpia i està avalada pel centre de meditació Vipassana IDH (International Dhamma Heritage) del monestir Budista Therevada de Suan Mokh (Tailàndia), on vaig cursar els meus estudis de psicologia i filosofia Budista i de meditació Mindfulness a través de la respiració (Anapanasati).
La metodologia aplicada esta basada sempre en l’experiència subjectiva pròpia, dels alumnes, i utilitzant mètode científic. Tant el disseny de cada una de les sessions com la seva implementació està desenvolupada en base al mètode empíric, que està sent constantment alimentat pels centenars  de sessions que porta  el Taller de meditació Mindfulness al llarg d’aquests 4 anys de recorregut, 10 anys com a guia de meditació Vipassana,  més de 20 com a practicant, i el constant estudi i formació de temes relacionats en la ment, el cervell, psicologia, biologia, física, neurologia,…que aporten un context més ampli i ajuden a la seva comprensió, facilitant així el seu procés de integració . Tot aquest recorregut ha servit com a laboratori d’experiència i test per poder definir els diferents objectius de cada sessió, conceptes teòrics, pràctiques meditatives, i implementació a la vida diària de cada un dels participants en els tallers.

Gràcies a la col·laboració amb el Centre Mandala de Vinaròs, iniciem aquesta temporada amb un nou Taller de meditació Mindfulness a Vinaròs, i us convidem el proper dia 15 d’octubre a una sessió gratuïta de presentació del Taller, on us informarem àmpliament de tot lo relacionat en la meditació, Mindfulness, Vipassana, metodologia del taller, format de les sessions, …. i resoldrem les vostres dubtes i preguntes.


Us esperem, doncs, el proper 15 d’octubre al Centre Mandala de Vinaròs a les 19.15.



                                                                  Manel Saltor